top of page

G-sportclub in de kijker: G-atletiek bij AC Herentals

De provincie Antwerpen telt intussen 270 sportclubs waar sporters met een handicap terecht kunnen om hun sportieve grenzen te verleggen en om te genieten van sport en beweging. Er is een breed aanbod in bekende en minder bekende sporttakken. In onze digitale nieuwsbrief SPORT_it zetten we graag elke maand één G-sportclub in de kijker. Deze keer is dat AC Herentals, een atletiekclub waar ze sinds september 2016 G-atletiek aanbieden.

Bij Atletiekclub Herentals (AC Herentals) zijn sinds september dus ook atleten met een verstandelijke handicap en/of autisme welkom. Onder begeleiding van enthousiaste trainers maken g-sporters kennis met alle onderdelen van atletiek in een super toffe sfeer! Tegelijkertijd leren ze hun eigen grenzen op te zoeken en te verleggen.

G-atletiek: een mix van lopen, springen, werpen en plezier maken Leo Smets en Eric Glassée geven samen de trainingen. Leo geeft vooral de looptrainingen en Eric de kampnummers. Dorien Glassée en Sylvia Vervoort springen af en toe in als een andere trainer afwezig is.

De G-trainingen verschillen niet erg veel van die van andere recreatieve groepen in de club. De G-sporters trainen wel in een kleinere groep en krijgen altijd extra uitleg en begeleiding. Alle trainers hebben ervaring met G-deelnemers en volgden ook de vorming ‘G-atletiek’ van het Autonoom Provinciebedrijf Sport.


Brent

G-werking naar het goede voorbeeld bij AC Westerlo Links op de foto staat Brent. Brent was de allereerste G-atleet bij AC Herentals. Hij houdt het liever enkel bij lopen, maar doet geregeld aan wedstrijden mee en behaalde daarbij steeds mooie prestaties.


"Tijdens een dinsdagtraining liep het bij Brent voor geen meter, een slechte dag zoals we er allemaal wel eens eentje hebben. Maar Brent heeft hier steeds de gepaste uitleg voor. Toen het vierkant liep op dinsdag, zei hij dat dit kwam omdat hij op zaterdag een zakje nootjes had gegeten”, vertelt Leo Smets.


Brent wordt al enkele jaren door Leo begeleid in de onderafdeling AC Westerlo, waar ze al enkele jaren een G-werking hebben. In september 2016 zijn ze dan gestart met de aparte G-werking te Herentals. “Sinds de start hebben we een mooi groepje van vier atleten. Zij doen aan lopen, springen en werpnummers. Trainingen zijn dus heel afwisselend. Daardoor blijven de atleten super-enthousiast en gemotiveerd", aldus Leo.


Arne

Wedstrijden “Onze G-atleten krijgen geregeld de mogelijkheid om deel te nemen aan G-lopen en atletiekmeetings. Aan de hand van de beschikbaarheid van de trainers, stellen we een schema op van wedstrijden waaraan ze kunnen deelnemen. De trainer moet immers aanwezig kunnen zijn om de atleten in te schrijven, op te warmen en te begeleiden tijdens hun wedstrijd”, vertelt Leo Smets.

Deelnemen aan wedstrijden vinden de G-atleten fantastisch. De ouder van Arne vertellen: “Arne vond het super plezant. Hij moest soms wel lang wachten tussen proeven en dat is voor hem wel moeilijk. Hij heeft alles graag direct achter elkaar. Maar hij heeft zich goed geamuseerd en dat vinden wij nog altijd het belangrijkste.”

G-veldloop op zondag 15 januari 2017 in Herentals Jaarlijks organiseert AC Herentals zelf ook een veldloop. Op zondag 15 januari 2017 vindt de veldloop plaats op het recreatiedomein Netepark in Herentals (Vorselaarsebaan 56). G-atleten kunnen het beste van zichzelf geven tijdens een G-loop over 750 meter. De start is om 12.15 uur. Meer info over de veldloop vind je op www.acherentals.be.

Trainingen Atleten met een verstandelijke handicap en/of autisme die willen deelnemen aan de G-trainingen kunnen terecht in Herentals of in Westerlo.

Herentals Sport Vlaanderen Vorselaarsebaan 60 2200 Herentals. G-training elke vrijdag van 19 tot 20 uur (8 – 16 jaar)


Westerlo Sporta-centrum Geneinde 2 2260 Westerlo


G-training elke dinsdag en donderdag van 18 tot 19 uur (+14 jaar, loopnummers),

(8-14 jarigen: trainen mee met reguliere groepen)

Heb je zelf een handicap en wil je graag zelf ook atletiek doen? Dat kan zeker. Contacteer Sylvia Vervoort (sylviavervoort@hotmail.com) voor meer informatie.

You Might Also Like:
bottom of page